Make your own free website on Tripod.com

UEFA kup

Sliema Wanderers FC            

Sliema se nalazi u grupi najstarijih i najtrofejnijih Malteskih fudbalskih klubova. Osnovana je jos 1909. godine, redovni je ucesnik evropskih kupova, ekipa sa velikim brojem clanova nacionalne selekcije Malte, 23 puta sampion svoje zemlje. Ucesce u Kupu UEFA za sezonu 2000/2001. Sliema je izborila osvajanjem Lowenbrau Cupa i drugog mesta u sampionatu. U prethodnoj sezoni nas rival je osvojio i malteski Super Kup.
 
 
 

Sediste naseg protivnika se nalazi u Sliemi, drugom gradu po velicini na Malti. Ovo za Partizan nema nekog veceg znacaja jer se svi iole znacajniji mecevi na Malti organizuju na nacionalnom stadionu Ta' Qali u La Valeti, ciji je kapacitet 16,514 gledalaca. Sliema Wanderers je posle sampiona Birkirkare druga po popularnosti ekipa na ovom mediteranskom ostvu i njihove utakmice obicno posmatra izmedju 5,000 i 6,000 ljudi. Maltezani ocekuju da bi Partizan mogao da privuce i svih desetak hiljada navijaca.
 
 

Sliema je redovni ucesnik evropskih klupskih takmicenja. U svoje  23 Euro-kampanje Sliema je odigrala 52 utakmice, od kojih je pobedila u 9, 3 odigrala nereseno i 40 izgubila, uz gol razliku 31:146.  Poslednji izlazak na veliku scenu nasi protivnici su imali prethodne godine kada ih je u pretkvalifikacijama za Kup UEFA eliminisao svajcarski FC Zurich ukupnim rezultatom 0:4 (bilo je 0:3 i 1:0 za ekipu iz Ciriha). 1996. godine Sliema je ubelezila svoju poslednju pobedu u Evropi. Gruzijski Margvet Zestafoni je savladan rezultatom 3:0 (ukupno 4:3), da bi u sledecem kolu Kupa UEFA Maltezane deklasirao danski Odenze ukupnim rezultatom 9:1. U poslednjoj deceniji XX veka, Sliema je imala jos jedno ucesce u Kupu UEFA, i to 1995. godine kada ih je ukupnim rezultatom 5:1 porazila Omonija sa Kipra.
 

Sliema se, poput Partizana, izuzetno ponosi svojom skolom fudbala. Ovaj klub je Malti dao veliki broj mladih i seniorskih reprezentativaca, ali i verovatno najpopularnijeg malteskog fudbalera svih vremena - Carmela Busuttila. Kapiten Slieme (i reprezentacije Malte) je rodjen davne 1964. godine i apsolutni je rekorder po broju nastupa (103) i golova (23) za nacionalni tim. Posto je sa aktivnim igranjem poceo jos pre 19 godina, ne cudi podatak da je Busuttil vec igrao protiv Partizana, kao clan ekipe Rabat Ajaxa!

Pored Carmela Busuttila koji na Malti slovi za nacionalnog heroja, u ekipi Slieme treba obratiti paznju na reprezentativnog golmana  Ernesta Berryja, 19-godisnjeg reprezentativca i golgetera malteske Premier lige (21 gol) Michaela Mifsuda i nekolicinu inostranih igraca.  Kao i ranijih godina, treba ocekivati da ce Sliema za svoje ucesce u Kupu UEFA obezbediti nekoliko inostranih pojacanja. U prethodnoj sezoni su njihov "plavo-crni" dres nosili Srbin Zoran Antic, Nigerijci Ogbodo i Axiaq i dva italijanska veterana Roberto Policano (nekadasnja zvezda Napolija) i Cristiano Bergodi (bivsi igrac Padove).

Posto je neumesno porediti kvalitete srpskog i malteskog fudbala, kao i rezultate koje su postigli  Partizan, odnosno Sliema Wanderers, pomenucemo samo jos i cinjenicu da Partizan u dva dosadasnja susretanja sa malteskim ekipama (Rabat Ajax i Hibernians) nije izgubio mec.

Nadamo se da ce susreti sa Maltezanima biti prijatan uvod u meceve koji Partizanu predstoje u Kupu UEFA i u domacim takmicenjima. Sve sto zelimo jeste dobra igra, ubedljiva pobeda i lepo popunjen Stadion Partizana u revans mecu 24. avgusta.

Partizan SAGA - www.partizan.net